De dwarsfluit is een houten blaasinstrument. "Dwars" duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen.
De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door over het mondstuk heen te blazen. Zo ontstaat een toon.
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Het instrument heeft een warme, heldere klank. Naast de piccolo, is de dwarsfluit het enige instrument in het orkest dat op deze manier bespeeld wordt.

 

dwarsfluit

 

FAMILIE: Houten blaasinstrumenten.
NAAM BESPELER: Fluitist(e).
TOONOMVANG: 3 oktaven.
MATERIAAL: Oorspronkelijk van hout, maar tegenwoordig van metaal - vaak zilver, maar ook van goud en zelfs platina.
GROOTTE: 66 cm.
AFKOMST: Houten fluiten werden al in de Middeleeuwen gebruikt, als militaire instrumenten. In het midden van de 19e eeuw heeft de dwarsfluit het uiterlijk gekregen dat we nu kennen.
CLASSIFICATIE: Hij behoort tot de groep aƫrofonen (dit zijn instrumenten die geluid produceren door een luchtzuil in trilling te brengen).

De docent

Jolien Van Walleghem
Amadeus, Bach en Dwarsfluit op zaterdag

Jolien (°1995) begon op negenjarige leeftijd met notenleer in het SLAC in Leuven.
Na één jaar koos ze intuïtief voor de dwarsfluit, en na nog een jaartje begon ze een reis van zeven jaar in KL!NK, het instaporkest van de Koninklijke Harmonie van Herent.
In die periode speelde ze ook gedurende vier jaar in het groot orkest en twee jaar in het instaporkest en het groot orkest van harmonie Volharding uit Kessel-Lo.
Na drie jaar dwarsfluit verloor ze haar hart ook aan de piccolo; sindsdien heeft ze dit kleine broertje van de dwarsfluit ook bespeeld in al haar orkesten.
Aan het begin van haar studies aan de KU Leuven koos Jolien voor harmonieorkest Panta Rei in Leuven, naast haar engagement bij de sjaloomband in Herent.
Aan de KU Leuven studeerde ze af als master in de taal- en letterkunde (2017) en master in de geschiedenis van de oudheid (2018),
in het DKO behaalde ze in 2013 en 2017 respectievelijk haar H3-diploma’s dwarsfluit en piccolo.
Gedurende twee jaar volgde ze ook lessen fagot aan het SLAC in Leuven.
Jolien is sinds 2011 aan de slag als leerkracht notenleer en dwarsfluit in ons muziekatelier en combineert dit sinds kort met haar job als leerkracht Latijn in het Sint-Romboutscollege in Mechelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren