Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij
alto1
De althoorn is een koperen blaasinstrument.
Het staat in de Verenigde Staten bekend als alto horn, in Groot-Brittannië als tenor horn en in Duitsland als Althorn.

Het instrument is gestemd in Es. Het heeft een conische boring en is voorzien van ventielen. Gewoonlijk wordt eenzelfde soort mondstuk gebruikt als bij de cornet. De althoorn wordt vooral gebruikt in brassbands, en wordt ook nog wel aangetroffen in fanfares en vergelijkbare ensembles. In veel fanfares worden de hoornpartijen tegenwoordig gespeeld op (bes-)hoorns. De althoorn wordt soms nog wel gebruikt om de hoornpartijen te versterken, bij gebrek aan instrumeten en/of 'echte' hoornspelers.

De althoorn speelt in blaasorkesten veelal een rol die vergelijkbaar is met de hoorn in symfonieorkesten en klassieke blaasensembles. De omvang van de althoorn ligt ongeveer gelijk aan het midden en hoge register van de f- en bes-hoorn. In blaasorkesten wordt het lage register van de hoorn niet gebruikt. Dit register wordt overgenomen door de bariton en het eufonium.
De althoorn heeft van de middenstemmen in een blaasorkest de meest ondersteunende en verbindende rol, in tegenstelling tot met name de eufoniums en trombones, die regelmatig tot vaak melodiepartijen te spelen hebben. In het gevorderde en relatief recente repertorium van brassbands heeft de solo althoornspeler echter wel een heel belangrijke positie als solist.
 

alto2
In tegenstelling tot de meeste andere koperen blaasinstrumenten is het akoestisch ontwerp van de althoorn vanaf de tweede helft van de 20e eeuw vrijwel stil blijven staan. Er zijn maar een paar merken/modellen op de markt die de toets der kritiek van serieuze muzikanten kunnen doorstaan.

De althoorn is een nog zeer jong instrument daterend uit 1843-1845. Het is een rechtstreekse ‘afstammeling’ uit de saxhoornfamilie van Adolphe Sax. Vanaf 1851 werd het in een brass band gebruikt. Ook in onze blaasorkesten werd het gebruikt. Na Wereldoorlog II werd het hier geleidelijk aan in de vergeethoek geduwd door de hoorn in F. Net zoals bij de kornet bleef dit zo tot de introductie van brass band in Vlaanderen. Om allerlei niet-muzikale redenen is dit instrument erg miskend geweest door muzikanten, dirigenten en componisten. Dankzij de ontwikkeling van de Sovereign althoorn echter is het nu ook voor dit instrument mogelijk geworden solistisch op te treden.

 

De docent