Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

De dwarsfluit is een houten blaasinstrument. "Dwars" duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen.
De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door over het mondstuk heen te blazen. Zo ontstaat een toon.
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Het instrument heeft een warme, heldere klank. Naast de piccolo, is de dwarsfluit het enige instrument in het orkest dat op deze manier bespeeld wordt.

 

dwarsfluit

 

FAMILIE: Houten blaasinstrumenten.
NAAM BESPELER: Fluitist(e).
TOONOMVANG: 3 oktaven.
MATERIAAL: Oorspronkelijk van hout, maar tegenwoordig van metaal - vaak zilver, maar ook van goud en zelfs platina.
GROOTTE: 66 cm.
AFKOMST: Houten fluiten werden al in de Middeleeuwen gebruikt, als militaire instrumenten. In het midden van de 19e eeuw heeft de dwarsfluit het uiterlijk gekregen dat we nu kennen.
CLASSIFICATIE: Hij behoort tot de groep aërofonen (dit zijn instrumenten die geluid produceren door een luchtzuil in trilling te brengen).

De docent

Jolien Van Walleghem
Amadeus, Bach en Dwarsfluit op zaterdag

Toen ik naar het derde leerjaar ging, vroeg onze buurman of ik geen zin had om met mijn buurmeisje mee naar de muziekschool te gaan.
Een jaar later koos ik, zonder het instrument ooit in het echt gehoord of gezien te hebben, voor de dwarsfluit. Een soort buikgevoel.
Na één jaar raadde mijn leerkracht mij aan om in een harmonie te gaan spelen, en zo heb ik gedurende 7 jaar in KL!NK, het instaporkest van de Koninklijke Harmonie van Herent, gespeeld, waarvan 4 jaar gecombineerd met het groot orkest en 2 jaar gecombineerd met het instaporkest en het groot orkest van harmonie Volharding uit Kessel-Lo.
Van zodra ik na 3 jaar dwarsfluit ook de piccolo erbij had genomen, heb ik dit kleine broertje van de dwarsfluit ook bespeeld in al mijn orkesten.
In 2011 werd ik gevraagd om het tweede jaar notenleer in Muzikea te gaan geven, waar een jaar later ook het eerste jaar bijkwam.
In 2013 behaalde ik mijn H3-diploma in het conservatorium (DKO) van Leuven. Mijn studies aan de KU Leuven zorgden vanaf september 2013 voor een gereviseerd programma met lessen piccolo en fagot in Leuven, repetities bij harmonieorkest Panta Rei in Leuven en het doceren van notenleer en dwarsfluit in JMA Muzikea in Tildonk. In juni 2017 behaalde ik ook voor piccolo mijn H3-diploma.
Om mij goed te kunnen concentreren op mijn studie geschiedenis van de oudheid en de specifieke lerarenopleiding talen aan de KU Leuven beperk ik mij voor een jaartje tot de sjaloomband in Herent, maar mijn Amadeus-, Bach- en dwarsfluitleerlingen in Tildonk kan ik voor geen goud missen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren