De piano is één van de meest populaire en veelzijdige instrumenten.
Het toonbereik is groot en wordt slechts overtroffen door dat van het orgel.
Ook is het instrument in grote mate expressief. De piano komt in de 19e eeuw tot grote bloei en wordt het huisinstrument bij uitstek. Hij wordt gebruikt als solo- èn als begeleidingsinstrument.
Naast het vleugelmodel - klankkast en snaren horizontaal - kent men het rechtopstaande model, dat je hieronder ziet afgebeeld. Dit model is later ontwikkeld en wordt het meest gebruikt omdat het goedkoper is en kleiner.
De eerste piano, de pianoforte (dit was een vleugelmodel), werd omstreeks 1700 gebouwd door een Italiaan, Bartolomeo Cristofori, die met experimenten bezig was om een toetsinstrument te produceren, dat meer op de aanraking van de speler reageerde dan het klavecimbel (op dit instrument kon je de geluidsterkte niet beïnvloeden, dus van hard naar zacht was niet mogelijk).
Op de pianoforte kon je de geluidsterkte wel beïnvloeden, door de toets zachter of harder aan te slaan. Deze ontdekking maakte het mogelijk dat je op dit toetsinstrument in grote mate expressief kunt spelen.
Dit instrument werd pianoforte genoemd omdat je er zowel zacht (piano) als sterk (forte) op kon spelen, iets wat op het klavecimbel dus niet kon.

 

piano

 

FAMILIE:

Snaarinstrumenten, ook wordt de piano wel ingedeeld bij de toetsinstrumenten.

NAAM BESPELER:

Pianist(e)

TOONOMVANG:

Ongeveer 7 octaven.

MATERIAAL:

Hout, ijzeren frame en snaren van metaal.

GROOTTE:

De piano is ongeveer 1,2 meter lang.

AFKOMST:

De piano heeft zich ontwikkeld uit de vleugel in de vroege 19e eeuw, toen er behoefte was aan een goedkopere piano die minder ruimte in beslag nam.

CLASSIFICATIE:

Hij behoort tot de groep chordofonen (dit zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door het in trilling brengen van snaren).

 

De docenten

anoniem
Siebe Doggen
Piano op donderdag
 

 

Bewaren

anoniem
Joline Dreesen
Piano, Kidz- en Jeugdkoor op donderdag
 

 

Bewaren

Herman Maes
Chopin, Debussy en Piano op zaterdag

Herman komt uit een muzikale familie uit het Brusselse waar het vanzelfsprekend was dat, indien aanwezig, het talent benut moest worden.
Hij rondde aldus de notenleerlessen in de muziekacademie te Schaarbeek met succes af waar hij ook nog negen jaar pianolessen volgde. Deze kennis heeft hij daarna kunnen benutten in verschillende muzikale avonturen waaronder het schrijven van muziek voor verschillende musicals van amateur toneelgezelschappen.
Tot op heden componeert hij muziek in vrij klassieke stijl en maakt zelf de opnames. Op 50-jarige leeftijd vond hij de tijd rijp om zijn kennis door te geven aan de nieuwe generaties. Zijn streefdoel is het overbrengen van de nodige theoretische kennis op een zo aangenaam mogelijk manier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

anoniem
Sarah Reynaerts
Piano op zaterdag
 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

jitse
Jitse Slaets
Klassieke gitaar op zaterdag
 

 

Bewaren

anoniem
Vadim Van Bouwel
Drum en Piano op zaterdag
 

 

Bewaren

 

Bewaren

Bewaren