Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

De piano is één van de meest populaire en veelzijdige instrumenten.
Het toonbereik is groot en wordt slechts overtroffen door dat van het orgel.
Ook is het instrument in grote mate expressief. De piano komt in de 19e eeuw tot grote bloei en wordt het huisinstrument bij uitstek. Hij wordt gebruikt als solo- èn als begeleidingsinstrument.
Naast het vleugelmodel - klankkast en snaren horizontaal - kent men het rechtopstaande model, dat je hieronder ziet afgebeeld. Dit model is later ontwikkeld en wordt het meest gebruikt omdat het goedkoper is en kleiner.
De eerste piano, de pianoforte (dit was een vleugelmodel), werd omstreeks 1700 gebouwd door een Italiaan, Bartolomeo Cristofori, die met experimenten bezig was om een toetsinstrument te produceren, dat meer op de aanraking van de speler reageerde dan het klavecimbel (op dit instrument kon je de geluidsterkte niet beïnvloeden, dus van hard naar zacht was niet mogelijk).
Op de pianoforte kon je de geluidsterkte wel beïnvloeden, door de toets zachter of harder aan te slaan. Deze ontdekking maakte het mogelijk dat je op dit toetsinstrument in grote mate expressief kunt spelen.
Dit instrument werd pianoforte genoemd omdat je er zowel zacht (piano) als sterk (forte) op kon spelen, iets wat op het klavecimbel dus niet kon.

 

piano

 

FAMILIE:

Snaarinstrumenten, ook wordt de piano wel ingedeeld bij de toetsinstrumenten.

NAAM BESPELER:

Pianist(e)

TOONOMVANG:

Ongeveer 7 octaven.

MATERIAAL:

Hout, ijzeren frame en snaren van metaal.

GROOTTE:

De piano is ongeveer 1,2 meter lang.

AFKOMST:

De piano heeft zich ontwikkeld uit de vleugel in de vroege 19e eeuw, toen er behoefte was aan een goedkopere piano die minder ruimte in beslag nam.

CLASSIFICATIE:

Hij behoort tot de groep chordofonen (dit zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door het in trilling brengen van snaren).

 

De docenten

filip
Filip Blokken
Verdi, Piano en enCHANTé op donderdag
 
Fillip Blokken, jonge student orgel en koordirectie bij Kurt Bikkembergs aan het Lemmensinstituut leidt intussen het koor met overgave en met vaak verassend nieuwe invalshoeken.

 

Bewaren

Femke De Bruyne
Kidz- en Jeugdkoor op donderdag

Femmke geeft sinds 2010 pianoles in het JMA. In de laatste kleuterklas ben ik begonnen met kleuterpiano en in de lagere school ben ik ook klarinet beginnen spelen en ik heb in het koor van Studio 100 gezongen. September 2011 startte ik de opleiding Muziekpedagogie aan het Lemmensinstituut waar ik ook gitaarlessen krijg.
 

Zoë Delcourte
Piano en Zang op zaterdag
 

Zoë (°1994) kreeg de muzikale smaak te pakken door Peggy Jordens aan het conservatorium van Mechelen.
In de Kunsthumaniora van Brussel volgde ze 4 jaar de richting klassieke piano, begeleid door Thor Rzoska. Zoë studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Johan Duijck waar ze een bachelordiploma in de klassieke muziek behaalde.
Nu vervolgt ze haar studies aan de UCLL te Leuven waar ze een opleiding leraar secundair onderwijs volgt.
Naast piano heeft Zoë een grote liefde voor andere instrumenten en genres. Zo volgde ze jazz zang bij Bart Mertens en cello bij Steven Caeyers en Lieven Baert. 
Zoë treedt regelmatig op en is actief als leerkracht in verscheidene muziekscholen.   

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Herman Maes
Chopin en Piano op zaterdag

In het toen nog lieve dorpje Haren (bij Brussel) waar ik opgroeide gingen kinderen ofwel naar de voetbalclub ofwel naar de muziekschool.
Ik koos op de leeftijd van 6 jaar voor het laatste en werkte de notenleerlessen (5 jaren) af in de muziekschool van Schaarbeek.
Daar volgde ik ook 9 jaren pianolessen tot ik daar in ware puberstijl de brui aan gaf. Steeds maar die oubollige stukken van meer dan 200 jaar oud spelen was ik echt beu en de leraars van toen hadden totaal geen interesse in dat "moderne gedoe".
Maar muziek gaf ik niet op natuurlijk. Verschillende groepjes passeerden de revue zoals dat in de jaren '80 vrij normaal was. Ik schreef muziek voor een paar musicals van toneelverenigingen,
Het was ook de tijd van de eerste betaalbare synthesizers en ik sprong maar wat graag op die kar. Het gaf mij de mogelijkheid om mijn eigen composities te gaan opnemen op een bandrecorder. Dat doe ik nog altijd, maar dan met materiaal waar ik toen enkel maar van kon dromen.
Ik durf nu al wel eens een (linkshandige) basgitaar ter hand nemen en eenvoudige ritmes op een drumstel inspelen bij opnames, of zelf alles inzingen maar de toetsen blijven mijn grote liefde.
Daar heb je uiteraard die kennis notenleer voor nodig en ik vond de tijd rijp om die kennis door te geven aan jongeren die nog heel die weg af te leggen hebben. Muziek maken is niet alleen nobel, het maakt dat ook van een mens. Het maakt niet uit of je er een kei in bent of niet. Gewoon doen en je bent goed bezig!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marlieke Shaw
Piano en Viool op donderdag

Marlieke begon op 9-jarige leeftijd te studeren aan het conservatorium van Mechelen, waar ze vioollessen volgde.
Daar kreeg ze de smaak pas echt goed te pakken, waarna ze een jaar later ook startte met piano.
Ze kreeg er een klassieke opleiding met vakken als AMV, AMC, orkest en kamermuziek.
In 2014 studeerde ze af voor viool, in 2016 voor piano. Tot op heden volgt ze er lessen in onder andere altviool en instrumentaal ensemble.
Ze volgde reeds verschillende muziekstages en vindt het belangrijk om ook zelf nog steeds te blijven bijleren. Voor haar is muziek een rode draad in het leven.. 

Bewaren

jitse
Jitse Slaets
Klassieke gitaar op zaterdag
 

 

Bewaren

 

Bewaren

Bewaren