Een zeer mooi instrument dat iedereen kan ‘bespelen’, is de menselijke stem. Het is een zeer persoonlijk ‘muziek-instrument’. Iedere stem heeft zijn eigen kenmerken en karakter. Zo kan een stem helder, zwaar of scherp zijn. Door dergelijke verschillen kunnen we horen van wie een stem is.
Bij het spreken of zingen ontstaat klank. Die klank wordt, zoals bij alle muziekinstrumenten, veroorzaakt door trillingen.
Hoe de stem werkt heeft men pas in 1854 ontdekt. De Spaanse zanger Manuel Garcia gebruikte een tandspiegel als keelspiegel. Zo zag hij hoe de klank ontstond. Aan het uiteinde van de luchtpijp, in het strottenhoofd, bevinden zich de stembanden. 
Deze stembanden (twee dunne vliesjes) gaan trillen wanneer we de lucht uit onze longen langs de luchtpijp naar buiten persen. Het zijn de ‘snaren’ van ons ‘muziekinstrument’. Iemand die zijn stem verkeerd gebruikt, kan ‘stemknobbels’ op zijn stembanden krijgen, waardoor de stemspleet niet meer volledig afsluit: men spreekt hees. De enige remedie is: zwijgen.
Bij kinderstemmen kun je moeilijk het verschil horen tussen een jongensstem en een meisjesstem. Het ‘instrument’ is bij beiden nog hetzelfde. 
Tussen het 12de en het 15de levensjaar krijgen het strottenhoofd en de stembanden hun definitieve grootte. Merkwaardig is dat de jongensstem een octaaf daalt; het wordt een mannenstem. De meisjesstem wordt een vrouwenstem. Die verandering is bij de meisjes niet zo duidelijk waar te nemen. Rond het 18de jaar groeit de meisjesstem uit tot sopraan, mezzosopraan of alt.

De docent

anoniem
Hanne Verbiest
Zang op zaterdag
 

Al van kleins af aan is Hanne (27 februari 1998) bezig met muziek maken. Eerst alleen met haar stem, nadien leerde ze zichzelf gitaar en piano spelen.
Dankzij haar basiskennis van deze twee instrumenten, ontdekte ze hoe fijn het was om eigen nummers te schrijven.
Drie jaar geleden mocht ze beginnen aan de hogeschool PXL Music, waar ze zang/songwriting studeert.
Ze kreeg zangles van Anton Walgrave (Where oceans meet) en volgt zangtechniek bij Stef Caers (Hercules and love affair).

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren