Inloggen

Inloggen op uw account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij

Een zeer mooi instrument dat iedereen kan ‘bespelen’, is de menselijke stem. Het is een zeer persoonlijk ‘muziek-instrument’. Iedere stem heeft zijn eigen kenmerken en karakter. Zo kan een stem helder, zwaar of scherp zijn. Door dergelijke verschillen kunnen we horen van wie een stem is.
Bij het spreken of zingen ontstaat klank. Die klank wordt, zoals bij alle muziekinstrumenten, veroorzaakt door trillingen.
Hoe de stem werkt heeft men pas in 1854 ontdekt. De Spaanse zanger Manuel Garcia gebruikte een tandspiegel als keelspiegel. Zo zag hij hoe de klank ontstond. Aan het uiteinde van de luchtpijp, in het strottenhoofd, bevinden zich de stembanden. 
Deze stembanden (twee dunne vliesjes) gaan trillen wanneer we de lucht uit onze longen langs de luchtpijp naar buiten persen. Het zijn de ‘snaren’ van ons ‘muziekinstrument’. Iemand die zijn stem verkeerd gebruikt, kan ‘stemknobbels’ op zijn stembanden krijgen, waardoor de stemspleet niet meer volledig afsluit: men spreekt hees. De enige remedie is: zwijgen.
Bij kinderstemmen kun je moeilijk het verschil horen tussen een jongensstem en een meisjesstem. Het ‘instrument’ is bij beiden nog hetzelfde. 
Tussen het 12de en het 15de levensjaar krijgen het strottenhoofd en de stembanden hun definitieve grootte. Merkwaardig is dat de jongensstem een octaaf daalt; het wordt een mannenstem. De meisjesstem wordt een vrouwenstem. Die verandering is bij de meisjes niet zo duidelijk waar te nemen. Rond het 18de jaar groeit de meisjesstem uit tot sopraan, mezzosopraan of alt.

De docent

Zoë Delcourte
Piano en Zang op zaterdag
 

Zoë (°1994) kreeg de muzikale smaak te pakken door Peggy Jordens aan het conservatorium van Mechelen.
In de Kunsthumaniora van Brussel volgde ze 4 jaar de richting klassieke piano, begeleid door Thor Rzoska. Zoë studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Johan Duijck waar ze een bachelordiploma in de klassieke muziek behaalde.
Nu vervolgt ze haar studies aan de UCLL te Leuven waar ze een opleiding leraar secundair onderwijs volgt.
Naast piano heeft Zoë een grote liefde voor andere instrumenten en genres. Zo volgde ze jazz zang bij Bart Mertens en cello bij Steven Caeyers en Lieven Baert. 
Zoë treedt regelmatig op en is actief als leerkracht in verscheidene muziekscholen.   

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren